Offentlige skulpturer

Bronze og sten, der ofte anvendes til skulpturer i det offentlige rum, er stærke og smukke materialer, der med den rette pleje bare bliver smukkere med årene, og holder i rigtig mange år til glæde for beboere og turister.
Offentlige skulpturer er investeringer, der er med til at give karakter og værdi til et område. Det er mindesmærker og aktive spillere i det urbane rum.

Men materialerne har også fjender! Selv om de har meget holdbare egenskaber, bliver de over tid også nedbrudt af klima, dueeskrementer, slid, hærværk, forkert pleje m.m.
Og det kan gå stærkt! Frost er nådesløst over for forkert udførte værker. Er der først smuldret fuger væk eller åbnet et hul går nedbrydningen stærkt, og reparationer bliver ofte dyrere.
Mange skulpturer og mindesmærker har efterhånden stået i vind og vejr i rigtig mange år, og derved er faren stor for at afstivningsmaterialer inde i bronzeskulpturer er rustet væk. Det øger risikoen for nedstyrtning. og det er en sikkerhedsrisiko kommunen er ansvarlig for.

Man skal være forsigtig med overfladebehandlinger. Udført uden faglig viden på området kan det i værste tilfælde give misfarvning og skjolder, hvorved det kunstneriske udtryk ændres.
Disse monumenter er en del af vores kulturarv, og er under Kulturarvsstyrelsen beskyttelse. Man bør kun bruge fagfolk, der har viden om hvordan man behandler historiske monumenter, til vedligeholdelse.

Skulpturstøberiet anbefaler overfladebehandling med voks.
Vi samarbejder med Kunstkonserveringen – Danske museers center for bevaring af kunst.

Serviceaftale

Få en løbende serviceaftale med Skulpturstøberiet, så bliver der passet på værdierne.

Der er to fordele ved en serviceaftale

1. Den æstetiske værdi bevares
De tanker kunstneren har tænkt om skulturens udtryk og samspil med omgivelserne drukner ikke i slitage, men står klart og tydeligt år efter år efter nænsom behandling.

2. Sikkerhed
Der kan opstå nedstyrtningsfare. Der er eksempler på personer der er kommet til skade ved skulpturer, der er væltet eller styrtet ned.

Ved indgåelse af en aftale sørger vi for et årligt eftersyn af
de offentlige skulpturer og foretager alm. vedligehold med
f.eks. afrensning og voksbehandling.
Der udarbejdes en plan og budget ved behov for større
reperationsarbejder.

Kontakt os gerne for nærmere oplysninger vedrørende serviceaftale, reparationer og vedligeholdelse

Afrenset med sukkerholdige stoffer

Undgå stoffer, der kan give misfarvning og skjolder, hvorved det kunstneriske udtryk ændres

Manglende rustfri indre afstivning

Manglende rustfri afstivning. Alvorlig fare for legemsbeskadigelse

 

Salpeterudblomstringer

Salpeterudtræk. Den indre kerne er ikke fjernet godt nok

 

Dårlige fuger

Dårligt fugearbejde. Med rådgivning kunne problemet være undgået

Eksempler på gennemførte restaurerings opgaver


Pdf om processen

Havhesten i Odense Å trængte voldsomt til en gennemgribende renovering. Alt fra indre rørsystemer og samlinger til ompatinering af det ydre, blev gennemført af Skulpturstøberiet.


Pdf om processen

Robert Jacobsen lavede stor kunst, og vi var så heldige at få lov til at renovere en af hans skulpturer, der ikke havde det helt godt. Men det fik den efter kærlig behandling

Klik for at se pdf
Pdf om processen

Dok 1  i Århus. En skulptur flyttes


Pdf om processen

Ymerbrønden har altid delt vandene i Faaborg, men at den ligefrem skulle bombesprænges, var der vist ingen, der var forberedt på.


Pdf om processen

Sankt Michael og Dragen har kæmpet længe på¨pladsen foran Sct. Mikkels kirke i Slagelse. Det så ud til at tidens tand skulle gøre det af med dem begge. Men så blev der taget fat!!


Pdf om processen

Kong Frederik d. 7 var virkelig på vej ud over kanten. Grundlovens underskriver og afskaffer af enevælden var tæret væk indvendig, og så en højst usikker fremtid imøde.

Heldigvis havde Odense kommune en aftale med os om eftersyn af byens skulpturer


Pdf om processen

Sigurjón Ólafsson er en berømt Islandsk kunstner, hvis værker er udstillet i et museum i Reykavik. Vi fik fornøjelsen af at renovere en af han skulpturer. Island er et fantastisk land.


Pdf om processen

Christian Lemmerz På Pustervig Torv i Århus Centrum har man opstillet en bronzekopi af værket Adam Kadmon.Statuen er 2,4 meter høj. På basis står der i spejlvendt blindeskrift: Noli me tangere (latin: ‘Rør mig ikke!’). Bassinet trængte til en renovering og det oprindelige udtryk skulle genskabes i patineringen.


Pdf om processen

Ålefangeren Bronzeskulpturen “Den standhaftige tinsoldat”, som passer på Overgade, er skabt af Eiler Madsen.
Kunsteren er inspireret af Andersens eventyr om den lille tinsoldat, der blev støbt som nummer 25 i rækken – og desværre som den sidste, så der var ikke tin nok til begge ben. Vi fik dog skik på de rester der var tilbage af ham.


Pdf om processen

Joel Shapiro er amerikaner med hang til meget minimalistiske og dynamiske enkle rektangulære former. Vi havde fornøjelsen af reparere en af Louisianas skulpturer, han havde lavet.


Pdf om processen